czwartek, 2 października 2008

Gotowanie wody na herbatę

Aby wydobyć pełnię smaku i aromatu herbaty należy nauczyć się gotować wodę do tzw. "białego wrzenia". Nie powinno się przegotować wody przeznaczonej do zaparzania herbaty. Proces wrzenia wody jest dość złożony i składa się z trzech etapów. Pierwsze stadium rozpoczyna się odrywaniem pęcherzyków powietrza od dna i ścian czajnika tak, że zaczynają się one pojawiać na powierzchni wody. W drugim stadium wrzenia pęcherzyki te masowo unoszą się ku górze powodując lekkie zmętnienie, a nawet zbielenie wody. Ten właśnie etap nazywamy "białym wrzeniem". Trwa on bardzo krótko i szybko przechodzi w trzecie stadium - wrzenie intensywne i burzliwe. Przegotowana woda znacznie pogarsza jakość herbaty. Pozbawiona dużej ilości tlenu dodaje naparowi twardości, zubaża go i powoduje prawie całkowite ulotnienie aromatu herbaty. Natomiast woda niedogotowana (znajdująca się w pierwszym stadium wrzenia) obniża jedynie ekstraktywność herbaty, nie przyczyniając się do znaczącego pogorszenia jej jakości. Pamiętać należy, że nie wolno kilkakrotnie gotować tej samej wody, gdyż herbata zalana taką wodą w znacznym stopniu straci swój smak i aromat.

Brak komentarzy: