środa, 24 września 2008

Philbert Routin - Historia


Historia firmy Philiberta Routin zaczyna się w roku 1883. We własnym domu położonym w sercu Francuskich Alp Philibert Routin założył laboratorium, gdzie przy pomocy technik destylacji, maceracji i aromatyzacji tworzył pierwsze napoje alkoholowe i syropy. Do swojej, początkowo niewielkiej produkcji, wykorzystywał rośliny, które osobiście zbierał przemierzając góry. Doskonale znał się na właściwościach aromatycznych każdej z nich co pozwoliło otrzymywać produkty o doskonałym smaku i aromacie. Philibert Routin był jednym z pomysłodawców Wermutu - wina korzenno - ziołowego, które jest jednym ze składników bardzo popularnego koktajlu o nazwie Manhattan. Filozofią Philiberta Routin, która towarzyszyła mu przy tworzeniu wszelkich napoi było zachowanie sił , aromatów i smaków , przekazywanych nam przez naturę i podanie ich w jak największej ilości.

Na przełomie wieków firmę przejął syn Leon , który zmarł nagle w 1938r. Od tego czasu odpowiedzialność za firmę Routin przejął jego przyjaciel, który kontynuował i rozwijał odziedziczone tradycje. Zachowując filozofię założyciela firmy i wykorzystując od lat pilnie strzeżone przepisy i proporcje firma z niewielkiego rodzinnego biznesu stała się wielkim przedsiębiorstwem symfonii smaków i aromatów. W celu uhonorowania założyciela, syropy aromatyzowane produkowane przez firmę, zostały nazwane: " 1883 de Philibert Routin", które dzisiaj przenoszą nas w świat smaków i zapachów owoców i roślin równie doskonałych jak sto lat temu.

Brak komentarzy: