Do przygotowania dobrej, aromatycznej i smacznej herbaty najlepsza jest woda miękka, a więc o bardzo małej zawartości wapnia. Niestety w Polsce najczęściej mamy do czynienia z wodą twardą o dużej zawartości fluoru i chloru, który jest wrogiem dobrej herbaty. Najlepiej używać wody mineralnej, niegazowanej, niskowęglanowej. Pamiętajmy, że woda stanowi bardzo ważny składnik przygotowania herbaty, któremu należy poświęcić uwagę. Herbata jest bardzo wrażliwa na wszelkie zanieczyszczenia zawarte w wodzie. Dobrym rozwiązaniem może okazać się stosowanie domowych filtrów zaopatrzonych w wymienniki jonowe i węgiel aktywowany do usuwania wapnia i chloru oraz ołowiu i miedzi. Jeśli nie mamy możliwości użycia wody dobrej jakości, musimy zwrócić uwagę na rodzaj herbaty, którą podajemy. W takim przypadku polecane są herbaty cejlońskie, które w mniejszym stopniu zmieniają swój smak pod wpływem wody gorszej jakości. Do przygotowania herbaty nie nadaje się woda destylowana, gdyż jest wyjałowiona i w dużym stopniu pozbawiona tlenu.
wtorek, 9 września 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz