piątek, 22 sierpnia 2008

10 Przykazań Herbacianych

10 Przykazań Herbacianych
  1. Używaj wyłącznie świeżej, wysokogatunkowej herbaty, która powinna być przechowywana w szczelnym pojemniku lub oryginalnej, trójwarstwowej torebce.
  2. Używaj świeżej wody - opróżnij czajnik i napełnij go świeżą zimną wodą. Gorąca lub uprzednio przegotowana woda zawiera mniej tlenu i nadaje stalowego posmaku.
  3. Upewnij się, iż dzbanek jest czysty - warstwa taniny nie podnosi smaku, powoduje tylko, iż herbata jest bardziej gorzka. Dwie łyżeczki sody rozpuszczone w gotującej wodzie pozwolą w ciągu 2 - 3 godzin usunąć osad.
  4. Podgrzej swój dzbanek - opłucz go ciepłą wodą, co sprawi że wlewana do dzbanka woda pozostanie w momencie wrzenia w zetknięciu ze ściankami.
  5. Stosuj prawidłową ilość herbaty - jedna łyżeczka na osobę plus jedna dodatkowo "dla dzbanka".
  6. Stosuj prawidłowy czas parzenia - wlej wodę w pierwszym etapie gotowania (woda ma wtedy mętny, białawy wygląd – tzw . “biały wrzątek”) i zastosuj czas parzenia uwzględniając oczekiwane właściwości (w przypadku herbaty czarnej), jak i typ herbaty. Czarne herbaty - jeśli chcesz uzyskać właściwości pobudzające - czas parzenia nie powinien przekraczać 3 minut. Herbaty białe i zielone należy zalewać przegotowaną i ostudzoną do temperatury 70 – 80°C wodą. Aby uzyskać taką temperaturę wody po zagotowaniu należy odczekać 3 - 4 minuty. Parzenie trwające 5 minut daje napar relaksacyjny. Herbaty owocowe należy parzyć 7 - 10 minut.
  7. Zawsze zamieszaj napar herbaciany przed podaniem.
  8. Podawaj herbatę zaraz po zaparzeniu - będzie ona nie tak smaczna jeśli pozostanie w dzbanku dłużej niż 10 minut.
  9. Wpłucz swój dzbanek - używaj do tego zimnej wody, nigdy nie myj go w zmywarce i nie stosuj detergentów.
  10. Zaeksperymentuj ze swoim własnym specjalnym smakiem - np. użyj do tego herbaty Assam i Earl Grey - otrzymasz delikatny aromat bergamoty wzmocniony przez esencjonalność i posmak słodu Assamu.

Brak komentarzy: